Moro soep: een natuurlijk recept bij darmklachten bij honden

Diarree, één van de veelvoorkomende darmklachten bij honden. Diarree kan verschillende oorzaken hebben, namelijk voedingsveranderingen, intoleranties/allergieën, infecties, stress etc. Diango heeft af en toe diarree vanwege zijn intoleranties en allergieën. Hij krijgt dan ipv zijn normale voeding, de zogenaamde Moro soep.

“MORO” Wortelsoep, ontwikkeld door professor Ernst Moro, een vooraanstaand arts aan een Duitse universiteit in de vroege 20e eeuw.

Werking

De kracht van de soep schuilt in zure oligosacchariden, gevormd door langdurig koken van de wortels (minstens 1,5 uur). Deze oligosacchariden bevorderen de darmgezondheid door positief bij te dragen aan de darmwandreceptoren. Ze zijn verbonden met de pectine in de vezelfractie van de wortel en bieden gunstige prebiotische effecten in de darmen. Onderzoek aan de universiteit van Wageningen bevestigt de gelijkenis van deze oligosacchariden met die in moedermelk, waardoor ze “bifidogeen” zijn en de groei van Bifidusbacteriën in de dikke darm stimuleren.

De zure oligosacchariden remmen ook bacteriënaanhechting aan de darmwand, een cruciale stap bij intestinale infecties. Interessant genoeg heeft onderzoek uit 2009 aangetoond dat de soep effectief is bij diarree veroorzaakt door antibioticaresistente bacteriën, niet alleen bij mensen maar ook in de diergeneeskunde.

Naast deze heilzame eigenschappen voor de darmen biedt de wortel ook rijke hoeveelheden vitamines en mineralen, zoals essentiële vitamine A voor het behoud van de darmbarrière en orale immunologische tolerantie.

Recept

Het basisrecept met 500 gram wortelen, 1 liter water, een snufje zeezout, en optioneel kruiden/rauwe honing is eenvoudig te bereiden. Cruciaal is het langdurig koken (minimaal 1,5 uur). De dosering varieert op basis van het gewicht van je hond:

  • Tot 5 kg: 150 – 200 ml
  • Tot 10 kg: 300 – 400 ml
  • Tot 20 kg: 600 – 800 ml
  • Tot 30 kg: 900 – 1200 ml
  • Grotere honden: naar behoefte.

Meer blogs lezen? Op mijn blogpagina staan nog meer interessante blogs!

Groetjes,
Eva 🐾

“Ik ben geen dierenarts, neem bij aanhoudende klachten of vragen altijd contact op met een dierenarts”

Hee, ik ben Eva

Ik help baasjes om het welzijn van hun geliefde viervoeter te verbeteren. Van gedrag, gezondheid, voeding tot training en coaching. Het begrijpen van je hond is essentieel en ik kan helpen om jouw band tussen jou en je hond te verbeteren. Lees hier meer Over mij!

 

Ontvang een gratis E-Book: Tips en trics om het leven van je hond nog leuker te maken
meer blogs