Help mijn hond blijft last hebben van huid- en jeuk klachten!

Huid- en jeuk klachten bij honden is een veelvoorkomend probleem dat zowel de hond als de eigenaar veel stress kan bezorgen. Het kan een breed scala aan oorzaken hebben, variërend van allergieën tot parasieten en huidinfecties. In deze uitgebreide blog gaan we dieper in op de verschillende oorzaken van jeuk, met een specifieke focus op allergieën, bespreken we de cruciale rol van de weerstand en darmflora bij het verminderen van jeuk, bieden we gedetailleerde tips om jeuk bij honden te herkennen en bespreken we uitgebreide oplossingen om jeuk effectief te behandelen.

Oorzaken van Jeuk bij Honden

 1. Allergieën: Allergieën behoren tot de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden. Deze kunnen worden veroorzaakt door allergenen zoals pollen, huisstofmijt, voedingsmiddelen en vlooienbeten. Allergische reacties manifesteren zich vaak als jeukende huiduitslag, roodheid en irritatie.
 2. Parasieten: Vlooien, teken, mijten en schimmels kunnen allemaal jeuk en irritatie veroorzaken bij honden door beten of infecties. Vlooienallergie dermatitis is een veelvoorkomende aandoening waarbij zelfs één vlooienbeet ernstige jeuk kan veroorzaken.
 3. Huidinfecties: Bacteriële of schimmelinfecties kunnen leiden tot jeukende huiduitslag en irritatie. Deze infecties kunnen ontstaan als gevolg van krabben of bijten als reactie op andere oorzaken van jeuk, waardoor de huid beschadigd raakt en vatbaar wordt voor infecties.
 4. Voedselintoleranties: Sommige honden kunnen intolerant zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, wat kan leiden tot jeuk en huidirritatie. Voedselintoleranties kunnen zich manifesteren als chronische jeuk, ontstekingen, spijsverteringsproblemen en huiduitslag.
 5. Omgevingsfactoren: Factoren zoals droge lucht, blootstelling aan chemicaliën of irriterende stoffen kunnen ook jeuk veroorzaken bij honden. Deze omgevingsfactoren kunnen de huid van de hond uitdrogen en irriteren, waardoor jeuk ontstaat.

Rol van Weerstand en Darmflora bij Jeuk

Een gezonde weerstand en darmflora spelen een cruciale rol bij het verminderen van jeuk bij honden. Een sterk immuunsysteem kan allergenen en infecties effectief bestrijden voordat ze ernstige jeuk veroorzaken. Een gezonde darmflora draagt bij aan een sterk immuunsysteem en kan allergische reacties verminderen door de balans van goede en slechte bacteriën in de darmen te behouden.

Honden met allergieën kunnen een scala aan symptomen vertonen die aanzienlijk van invloed kunnen zijn op hun welzijn en levenskwaliteit. De symptomen variëren afhankelijk van de aard van de allergie, zoals voedselallergieën, omgevingsallergieën of allergieën voor vlooienbeten, en kunnen zowel de huid als het spijsverteringsstelsel beïnvloeden. Om duidelijkheid te bieden, hier zijn de meest voorkomende symptomen opgesomd:

Huidproblemen:

 • Aanhoudend krabben of bijten aan de huid
 • Rode, ontstoken of geïrriteerde huid
 • Hotspots (acute, vochtige huidontsteking)
 • Haaruitval
 • Droge huid of roos
 • Oorinfecties, vaak met een vieze geur en uitvloeiing

Spijsverteringsproblemen:

 • Braken
 • Diarree of wisselende ontlasting
 • Overmatig gasvorming
 • Buikpijn

Algemene symptomen:

 • Niezen
 • Hoesten of piepende ademhaling
 • Waterige ogen
 • Overmatig likken aan poten

Hoewel deze symptomen kunnen wijzen op allergieën, kunnen ze ook andere onderliggende gezondheidsproblemen aanduiden. Het is daarom van essentieel belang dat een hond die een of meer van deze symptomen vertoont, wordt onderzocht door een specialist. Deze professional kan helpen de oorzaak van de symptomen te identificeren en een passend behandelplan op te stellen, inclusief dieetaanpassingen, medicatie of supplementen.

Oplossingen voor Jeuk bij Honden

 1. Allergiebeheer: Identificeer de allergenen die jeuk veroorzaken en beperk de blootstelling aan deze stoffen. Dit kan het aanpassen van het dieet van je hond, het gebruik van hypoallergene producten en regelmatige vlooienpreventie omvatten.
 2. Parasietenbestrijding: Houd de vacht van je hond schoon en controleer regelmatig op vlooien en teken. Gebruik preventieve behandelingen om parasieten weg te houden.
 3. Huidverzorging: Gebruik hypoallergene shampoos en conditioners om de huid van je hond te kalmeren en te hydrateren. Vermijd irriterende stoffen zoals sterke chemicaliën.
 4. Medische behandeling: Raadpleeg een dierenarts voor medicatie zoals antihistaminica of corticosteroïden om jeuk te verminderen bij ernstige gevallen van allergieën of infecties.
 5. Dieetmanagement: Geef goede kwaliteit voeding en kies voor een hypoallergeen dieet bij het geval van allergiën en intoleranties.
 6. Supplementen : Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren en antioxidanten kunnen de huidgezondheid ondersteunen en jeuk verminderen. Overweeg het gebruik van voedingssupplementen zoals probiotica om de weerstand en darmflora te verbeteren.

Hoe weet ik of mijn hond allergisch is?

Allergietesten bij honden zijn diagnostische procedures die worden gebruikt om specifieke allergenen te identificeren waar een hond allergisch voor kan zijn, wat helpt bij het opstellen van een effectief behandelplan. De twee hoofdmethoden voor allergietesten bij honden zijn bloedtesten en intradermale huidtesten.

Bloedtesten, ook wel serologische testen genoemd, meten de hoeveelheid IgE-antilichamen in het bloed van de hond. IgE-antilichamen worden geproduceerd als reactie op allergenen. Deze testen kunnen een breed scala aan allergenen identificeren, waaronder voedingsmiddelen, pollen, schimmels, en meer. Hoewel bloedtesten gemakkelijk uit te voeren zijn en geen speciale voorbereiding vereisen, worden ze soms bekritiseerd vanwege hun nauwkeurigheid, wat kan leiden tot valse positieven of negatieven.

Intradermale huidtesten worden beschouwd als de gouden standaard voor het testen van omgevingsallergieën bij honden. Bij deze test wordt de hond licht gesedeerd, en een klein gebied van de vacht wordt geschoren. Vervolgens worden kleine hoeveelheden verschillende allergenen onder de huid geïnjecteerd om te zien of er een allergische reactie optreedt, zoals roodheid of zwelling. Hoewel deze methode zeer specifiek is en allergieën voor specifieke pollen, schimmels, stof, enzovoort kan identificeren, is het invasiever dan een bloedtest en moet het worden uitgevoerd door een ervaren dierenarts of dermatoloog.

Na het identificeren van de allergenen kan een behandelplan worden opgesteld, met inbegrip van het vermijden van de allergenen, symptomatische behandeling (zoals antihistaminica, corticosteroïden, of immunotherapie), en aanpassingen in de levensstijl of het dieet.

Wat betreft de allergenen waar honden allergisch voor kunnen zijn, ze kunnen net als mensen allergisch zijn voor een verscheidenheid aan stoffen. Hieronder volgt een overzicht van enkele veelvoorkomende allergenen gegroepeerd in relevante categorieën:
Omgevingsallergenen:

 • Gras en pollen
 • Huisstofmijt
 • Schimmelsporen
 • Vlooien
 • Stuifmeel van planten

Voedselallergenen:

 • Eiwitten zoals kip, rund, lam en soja
 • Granen zoals tarwe, maïs
 • Additieven in commercieel hondenvoer zoals kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen

Contactallergenen:

 • Reinigingsmiddelen
 • Plastic
 • Textiel zoals tapijten, beddengoed of kleding

Overige allergenen:

 • Medicijnen

Voeding en supplementen

Aan de hand van de juiste gezonde voeding en het gebruik van supplementen (Lees hier: Supplementen)kunnen huid- en jeuk klachten worden voorkomen, verholpen en genezen! Momenteel zijn er veel verschillende merken en bedrijven die producten verkopen van hoge kwaliteit. Als eigenaar van Dogs by Eva en mijn eigen honden, vind ik gezondheid en welzijn erg belangrijk.

Voeding: Butternutbox

Bestel hier met korting!

De maaltijden van Butternut Box zijn vrij van kunstmatige conserveringsmiddelen, toegevoegde suikers en vulstoffen, en worden samengesteld op basis van de individuele behoeften en voorkeuren van elke hond. Butternut Box staat bekend om zijn gebruik van hoogwaardige ingrediënten van menselijke kwaliteit in hun hondenvoeding. De maaltijden worden vers bereid en bevatten een uitgebalanceerde mix van vlees, groenten en gezonde koolhydraten.

 1. Vers vlees: Butternut Box maakt gebruik van kwaliteitsvlees zoals kip, rundvlees, lamsvlees en kalkoen als belangrijkste eiwitbronnen. Dit vlees is van hoge kwaliteit en vrij van toevoegingen zoals antibiotica en groeihormonen.
 2. Gezonde groenten: De maaltijden bevatten een verscheidenheid aan groenten zoals zoete aardappelen, wortelen, courgette en pompoen. Deze groenten zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen, vezels en antioxidanten die bijdragen aan de algehele gezondheid van de hond.
 3. Natuurlijke toevoegingen: Butternut Box vermijdt kunstmatige conserveringsmiddelen, kleurstoffen en smaakstoffen. Ze gebruiken natuurlijke ingrediënten om smaak en voedingswaarde toe te voegen, zoals kokosolie en lijnzaad.
 4. Tarwe- en glutenvrij: De maaltijden zijn vrij van tarwe, gluten en granen, wat gunstig kan zijn voor honden met voedselgevoeligheden of allergieën.
 5. Individuele aanpassing: Butternut Box biedt de mogelijkheid om maaltijden aan te passen aan de specifieke behoeften en voorkeuren van elke hond, inclusief dieetbeperkingen en allergieën.

Over het algemeen streeft Butternut Box ernaar om voeding van restaurantkwaliteit te leveren die niet alleen lekker is voor honden, maar ook bijdraagt aan hun algehele gezondheid en welzijn.

Bestel hier met korting!

Supplementen: Organimal

Bestel hier met korting!

Organimal biedt hoogwaardige allergie supplementen voor huisdieren, met een focus op natuurlijke ingrediënten en effectieve ondersteuning van de gezondheid van dieren met allergieën. De supplementen van Organimal zijn ontworpen om op een veilige en natuurlijke manier verlichting te bieden voor veelvoorkomende allergiegerelateerde symptomen bij huisdieren. Enkele belangrijke kenmerken van hun allergie supplementen zijn:

 1. Natuurlijke ingrediënten: Organimal gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten van de hoogste kwaliteit in hun supplementen. Deze ingrediënten zijn zorgvuldig geselecteerd vanwege hun bekende voordelen voor het ondersteunen van een gezonde huid, vacht en immuunsysteem bij huisdieren met allergieën.
 2. Verlichting van symptomen: De supplementen zijn samengesteld om specifieke allergiegerelateerde symptomen aan te pakken, zoals jeukende huid, roodheid, ontsteking en spijsverteringsproblemen. Door het gebruik van natuurlijke anti-inflammatoire en antihistaminica, helpen de supplementen om de symptomen te verminderen en het welzijn van het dier te verbeteren.
 3. Vrij van schadelijke stoffen: Organimal vermijdt het gebruik van kunstmatige conserveringsmiddelen, kleurstoffen en smaakstoffen in hun supplementen. Ze streven ernaar om een puur en natuurlijk product te leveren dat veilig is voor langdurig gebruik.
 4. Ondersteuning van de algehele gezondheid: Naast het verlichten van allergiegerelateerde symptomen, dragen de supplementen van Organimal ook bij aan de algehele gezondheid en vitaliteit van huisdieren. Door het bevorderen van een gezonde huid, vacht en spijsvertering, helpen de supplementen om het immuunsysteem te versterken en het welzijn van het dier te bevorderen.
 5. Klantgerichte benadering: Organimal biedt een klantgerichte benadering door het leveren van supplementen die gemakkelijk toe te dienen zijn en geschikt zijn voor huisdieren van alle leeftijden en rassen. Ze streven naar transparantie en bieden gedetailleerde informatie over de ingrediënten en het gebruik van hun producten.

Bestel hier met korting

Supplementen: Dogsuppy

Bestel hier met korting

Dogsuppy’s anti-jeuk supplementen zijn ontworpen om verlichting te bieden aan honden die last hebben van jeukende huid en allergische reacties. Deze supplementen zijn samengesteld met zorgvuldig geselecteerde natuurlijke ingrediënten om jeuk te verminderen en de huid van honden te kalmeren. Enkele kenmerken van de anti-jeuk supplementen van Dogsuppy zijn:

 1. Kalmerende ingrediënten: Dogsuppy maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten met kalmerende eigenschappen, zoals omega-3 vetzuren, kamille-extract en aloë vera, die bekend staan om hun vermogen om ontstekingen te verminderen en de huid te kalmeren bij jeuk en irritatie.
 2. Anti-inflammatoire werking: De supplementen bevatten ingrediënten met krachtige anti-inflammatoire eigenschappen, zoals kurkuma en boswellia-extract, die helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid die gepaard kunnen gaan met jeukende huidproblemen.
 3. Ondersteuning van de huidbarrière: Dogsuppy’s anti-jeuk supplementen bevatten ook ingrediënten die de huidbarrière versterken, zoals zink en vitamine E, om de huid van binnenuit te ondersteunen en te beschermen tegen verdere irritatie.
 4. Hydraterende eigenschappen: Sommige ingrediënten in de supplementen, zoals kokosolie en lijnzaad, hebben natuurlijke hydraterende eigenschappen die helpen om de huid van honden gehydrateerd te houden en uitdroging te voorkomen, wat kan bijdragen aan jeuk.
 5. Veiligheid en kwaliteit: Dogsuppy hecht veel waarde aan de veiligheid en kwaliteit van hun producten en gebruikt alleen ingrediënten van de hoogste kwaliteit die veilig zijn voor honden. Hun supplementen worden geproduceerd volgens strenge kwaliteitsnormen en ondergaan uitgebreide tests en controles om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief zijn.

Door deze kenmerken bieden de anti-jeuk supplementen van Dogsuppy een natuurlijke en effectieve oplossing voor honden die last hebben van jeukende huidproblemen, waardoor ze verlichting kunnen vinden en hun algehele welzijn kunnen verbeteren. Lees hier de uitgebreide blog over Dogsuppy’s Anti-Jeuk!

Bestel hier met korting

Mijn eigen ervaring

Diango, mijn terriër, heeft al jaren last van huid- en jeuk klachten veroorzaakt door atopie (omgevingsallergiën) en voedsel intoleranties. Ik had al bijna alle soorten medicijnen hier tegen geprobeerd. Het enige wat bij hem werkte tegen de jeuk waren cortisonen en Apoquel. Twee hevige medicatie soorten met vervelende bijwerkingen. Belangrijk bij deze klachten is om de oorzaak aan te pakken i.p.v symptomen te bestrijden. Na jaren van alles geprobeerd te hebben (specialisten, lasertherapie, holistische (dierenartsen) en allerlei soorten medicatie), ben ik de anti-jeuk van Dogsuppy , de voeding van Butternutbox en de supplementen van Organimal gaan geven. En met succes!! Aan de hand van de juiste voeding en verschillende supplementen is Diango na jaren eindelijk vrij van klachten!

Onderstaande afbeelding is van Diango zijn huid vóór het gebruik van de juiste voeding en supplementen.

Onderstaande afbeelding is van Diango zijn huid ná het gebruik van de juiste voeding en supplementen.

Het is belangrijk om de oorzaak van de jeuk bij je hond vast te stellen voordat je behandelingen probeert. Raadpleeg altijd een specialist (Voedingtherapeut en Dierenarts) voor een nauwkeurige diagnose en een effectief behandelplan. Met de juiste zorg en behandeling kan jeuk bij honden worden verminderd, waardoor ze comfortabel en gelukkig kunnen leven.

Groetjes,

Eva

| Dogs by Eva |

Hee, ik ben Eva

Ik help baasjes om het welzijn van hun geliefde viervoeter te verbeteren. Van gedrag, gezondheid, voeding tot training en coaching. Het begrijpen van je hond is essentieel en ik kan helpen om jouw band tussen jou en je hond te verbeteren. Lees hier meer Over mij!

 

Ontvang een gratis E-Book: Tips en trics om het leven van je hond nog leuker te maken
meer blogs