Verlatingsangst deel 2: signalen en oplossingen

In het eerste deel van deze blog heb ik de definitie en oorzaken van verlatingsangst uitgelegd. In deze blog leg ik uit hoe je verlatingsangst kan herkennen en benoem ik tips en tricks. Elke hond is anders en elke hond met verlatingsangst laat ander gedrag zien. Soms is verlatingsangst relatief makkelijk te herkennen. Denk aan gedragingen als blaffen, janken, dingen vernielen, zelfbeschadiging en ontsnappingspogingen kunnen tekenen zijn van verlatingsangst. Een camera is essentieel om het gedrag van de hond bij afwezigheid te observeren.

Het begrip gaat verder dan alleen kijken naar wat er gebeurt als je weg bent. Let op hoe je hond reageert wanneer je je klaarmaakt om te vertrekken en wat er gebeurt als je de deur uitgaat.

Duidelijke signalen

-Blaffen

-Piepen

-Janken/huilen

-Slopen

Subtiele signalen
-ijsberen
-niet gaan liggen
-overmatig gapen
-onnodig krabben
-hijgen
-rusteloosheid

Tips en tricks:
Het is belangrijk om te begrijpen dat simpelweg je hond laten blaffen het probleem niet oplost. Je hond zal zijn verlatingsangst niet verliezen.

Enkele nuttige tips bij het aanpakken van verlatingsangst zijn: ontwikkel een op maat gemaakt plan, focus op positieve ervaringen, bouw de tijd dat je weg bent geleidelijk op, en leer je hond op een positieve manier dat je weggaat – en altijd weer terugkomt. Het is niet de bedoeling je hond af te leiden (bijvoorbeeld met wat lekkers of een kong), maar om hem te leren dat je vertrek niet iets is om bang voor te zijn.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je je hond helpen omgaan met zijn verlatingsangst. Het aanpakken van verlatingsangst is een langdurig proces en vereist veel geduld.

Groetjes,
Eva 🐾

Heb je specifiek hulp nodig voor verlatingsangst, dan verwijs ik je door naar een erkende specialist!

Hee, ik ben Eva

Ik help baasjes om het welzijn van hun geliefde viervoeter te verbeteren. Van gedrag, gezondheid, voeding tot training en coaching. Het begrijpen van je hond is essentieel en ik kan helpen om jouw band tussen jou en je hond te verbeteren. Lees hier meer Over mij!

 

Ontvang een gratis E-Book: Tips en trics om het leven van je hond nog leuker te maken
meer blogs