Verlatingsangst deel 1: Oorzaken

Verlatingsangst is een veelvoorkomend probleem bij veel honden. Verlatingsangst treedt op wanneer honden extreme stress en angst voelen in afwezigheid van hun eigenaren.  Het is een serieuze aandoening die ernstige gevolgen kan hebben voor de emotionele en fysieke gezondheid van een hond.

Elke hond is anders en er zijn zoveel verschillende soorten en combinaties van verlatingsangst. Verlatingsangst is echt complex op alle niveaus.

1. Hyper-attachment: Honden met hyper-attachment klampen zich intens vast aan een bepaald familielid of leden. Ze blijven angstig tot hun eigenaar terugkeert, ongeacht het gezelschap van anderen.

2. Isolatie Distress: Vergelijkbaar met hyper-attachment, maar de hond is prima zolang er iemand aanwezig is. Paniek treedt alleen op als de hond volledig alleen is.

3. Opsluitfobie: Honden met deze fobie haten het om gevangen te worden in specifieke ruimtes als ze alleen zijn en proberen te ontsnappen, zelfs als ze het risico lopen zichzelf te verwonden. 

4. Frustratie: Een veelvoorkomende vorm van verlatingsangst die vaak gekoppeld is aan hyper-attachment of isolatie distress. 

Oorzaken

Een van de volgende variabelen is meestal verantwoordelijk voor verlatingsangst bij honden:

1. Genen: Helaas kan je hond verlatingsangst erven.

2. Stress Tijdens Zwangerschap: Een zware zwangerschap kan verlatingsangst veroorzaken bij de pups. Dit toont het belang aan van een rustige omgeving voor de moederhond tijdens haar zwangerschap. 

3. Slechte Ervaringen

4. Gebrek aan Training: Een puppy dat niet is getraind om alleen thuis te blijven zal het moeilijk hebben als dat wel moet. 

5. Grote Veranderingen: Verhuizen, de familie uitbreiden, of het verlies van een dierbare. 

6. FOMO: Dit is een acroniem dat staat voor “Fear of Missing Out”. Honden die door FOMO verlatingsangst krijgen, vinden het moeilijk om iets te missen. 

In deel 2 zal vertel ik meer over de symptomen en oplossingen voor honden met verlatingsangst!

Groetjes,

Eva 🐾

Heb je specifiek hulp nodig voor verlatingsangst, dan verwijs ik je door naar een erkende specialist!

Hee, ik ben Eva

Ik help baasjes om het welzijn van hun geliefde viervoeter te verbeteren. Van gedrag, gezondheid, voeding tot training en coaching. Het begrijpen van je hond is essentieel en ik kan helpen om jouw band tussen jou en je hond te verbeteren. Lees hier meer Over mij!

 

Ontvang een gratis E-Book: Tips en trics om het leven van je hond nog leuker te maken
meer blogs