Honden aan de Lijn: Wel of niet “even” snuffelen

Veel hondeneigenaren zien het als een positieve ervaring wanneer hun hond andere honden ontmoet tijdens hun dagelijkse wandelingen, vooral als het gaat om pups die hun wereld verkennen. Hoewel sociaal contact belangrijk is voor honden, is het cruciaal om te begrijpen waarom je zou moeten vermijden dat honden elkaar ontmoeten terwijl ze aan de lijn zitten.

Een hond zit niet voor niets aan de lijn:

  • De hond heeft fysieke ongemakken
  • De hond vindt andere honden erg spannend
  • De hond is oud en heeft ruimte nodig
  • De hond mag niet los, vanwege aanlijn plicht in een gebied of in de woonwijk
  • De hond kan niet los, want hij/zij heeft geen goede recall
  • De hond is in training
  • De hond is reactief/angstig
  • De hond heeft geen behoefte aan contact met andere honden

En dit laatste punt, is super belangrijk! Wij mensen verwachten en gaan er vanuit dat onze honden altijd behoefte hebben aan contact met anderen honden. Dat jou hond niet “reactief” reageert, wilt niet zeggen dat hij zit te wachten op contact met andere honden.

Het probleem met het laten ontmoeten van honden aan de lijn is dat dit kan leiden tot hoge stress- en angstniveaus. Honden zijn van nature gewend om elkaar te benaderen in een boogvormige beweging, en ze gebruiken dit gedrag om zichzelf te kalmeren en conflicten te vermijden. Wanneer honden aan de lijn zitten, worden ze gedwongen elkaar recht aan te lopen, wat door honden als bedreigend kan worden ervaren.

Jonge honden zijn nog volop in ontwikkeling en hun ervaringen in deze vroege stadia zullen hun toekomstige gedrag en reacties op situaties sterk beïnvloeden. Een negatieve ervaring, zoals het ontmoeten van een andere hond terwijl ze aan de lijn zitten, kan angst en wantrouwen in latere interacties met honden veroorzaken. En bijvoorbeeld de oorzaak zijn van reactief gedrag op latere leeftijd.

Wat kunnen we dan doen? Zorg ervoor dat de interacties van je hond met andere honden positief en gecontroleerd zijn. Als je een andere hond ziet naderen, leid je hond dan af met een spelletje of een traktatie, of verander eenvoudigweg van richting. Dit kan helpen mogelijke stressvolle situaties te voorkomen.

Een andere strategie is het organiseren van gecontroleerde ontmoetingen met andere honden. Dit kan een veilige en positieve omgeving bieden voor je hond om te socialiseren. Zorg er echter voor dat het voor alle honden positief blijft. De signalen van zowel je eigen hond, als van andere honden, is dan ook echt van belang!

Als je problemen ondervindt met je hond die angstig of gestrest is bij het zien van andere honden of stormt jou hond op andere honden af? Neem dan contact op! Ik kan je hierbij helpen!

groetjes,

Eva 🐾

Heb je hulp nodig bij het gedrag van je hond? Wil je meer leren over socialisatie, opvoeding en gedrag? Ik kan je daarbij helpen!

Hee, ik ben Eva

Ik help baasjes om het welzijn van hun geliefde viervoeter te verbeteren. Van gedrag, gezondheid, voeding tot training en coaching. Het begrijpen van je hond is essentieel en ik kan helpen om jouw band tussen jou en je hond te verbeteren. Lees hier meer Over mij!

 

Ontvang een gratis E-Book: Tips en trics om het leven van je hond nog leuker te maken
meer blogs