“Hij wilt alleen maar spelen”

Als ik deze zin hoor, gaan er gelijk nekharen overeind staan. Zeker als ik zie dat de andere hond, juist allemaal signalen laat zien, dat hij dit juist niet wilt!

Het is een algemene misvatting dat wanneer een hond gaat liggen bij het zien van een andere hond, dit betekent dat hij wilt spelen. In feite kan dit gedrag een indicatie zijn van het tegenovergestelde. 

Spanning en stress

Wanneer een hond gaat liggen bij het naderen van een andere hond, is dit vaak een teken van spanning of stress. Honden gebruiken dit gedrag als een kalmeringssignaal, een manier om mogelijke conflicten te voorkomen en de gemoederen te bedaren. Het is hun manier van communiceren dat ze zich ongemakkelijk voelen en ruimte en tijd nodig hebben om de situatie te beoordelen. Dit is dus geen uitnodiging tot spel! 

Ongewenste interacties

Een misinterpretatie van dit signaal kan leiden tot ongewenste interacties. Als jouw hond bijvoorbeeld dit kalmeringssignaal misinterpreteert als een uitnodiging om te spelen, kan hij te enthousiast reageren, wat kan resulteren in het verhogen van de stress van de liggende hond.

Als jouw hond dit gedrag vertoont, is het cruciaal om hem de nodige ruimte en tijd te geven om zijn comfortniveau te bepalen. Probeer hem niet te forceren in situaties waar hij zich niet op zijn gemak voelt, en respecteer zijn grenzen.

Wat doen in zo’n situatie?

Kom je een andere hond tegen die dit gedrag vertoont, zorg er dan voor dat je je eigen hond op afstand houdt. Hoewel jouw hond misschien graag wil spelen, moet je respecteren dat de liggende hond dit waarschijnlijk niet wilt.

Het begrijpen van de hondentaal

Door de lichaamstaal van je hond te begrijpen en te respecteren, kun je hem helpen zich veiliger en comfortabeler te voelen in zijn omgeving. Dus onthoud, als een hond gaat liggen bij het zien van een andere hond, is dit geen speluitnodiging, maar een teken dat hij tijd en ruimte nodig heeft.

Groetjes,

Eva 🐾

Heb je hulp nodig bij het gedrag van je hond? Wil je meer leren over socialisatie, opvoeding en gedrag? Ik kan je daarbij helpen!

Hee, ik ben Eva

Ik help baasjes om het welzijn van hun geliefde viervoeter te verbeteren. Van gedrag, gezondheid, voeding tot training en coaching. Het begrijpen van je hond is essentieel en ik kan helpen om jouw band tussen jou en je hond te verbeteren. Lees hier meer Over mij!

 

Ontvang een gratis E-Book: Tips en trics om het leven van je hond nog leuker te maken
meer blogs