Het omheinde losloopveldje

Ondanks dat hondenlosloopveldjes bedoeld zijn voor honden, ben ik geen voorstander van deze plekken. Vroeger kwam ik hier regelmatig met mijn honden, maar met de kennis van nu, vermijd ik deze plekken. Het lijkt vreemd, maar het heeft te maken met de fundamentele behoeften van een hond.

Basisbehoeften van een hond:

  1. Snuffelen: Het vermogen om rustig te snuffelen is cruciaal voor een hond. Op hondenlosloopveldjes is dit vaak lastig vanwege de drukte en het gebrek aan rust.
  2. Veiligheid: Een hond heeft veiligheid nodig, maar op een hondenlosloopveldje kan een hond zich niet altijd veilig voelen, omdat hij niet kan vluchten.
  3. Rust: Net als andere dieren zoeken honden natuurlijk naar rust. Op drukke hondenlosloopveldjes ontstaat vaak stress en chaos, wat het tegenovergestelde van rust is.
  4. Sociale interactie: Hoewel sociale interactie belangrijk is voor honden, betekent dit niet dat elke hond met elke andere hond wil spelen. Op een hondenlosloopveldje wordt deze keuzevrijheid vaak weggenomen.
  5. Gezondheid: Hoewel poep opruimen vaak verplicht is op dit soort veldjes, wordt het vaak helaas niet gedaan. Hierdoor is de kans op besmetting met wormen of andere ziektes ook groter op dit soort plekken

Interactie met soortgenoten

Honden zijn van nature roedeldieren en hechten waarde aan het samenzijn met hun familie, die zowel mensen als andere dieren kan omvatten. Hoewel het belangrijk is voor een hond om in gezelschap te zijn, betekent dit niet automatisch dat een hond met iedereen wil samenzijn. Hier ligt vaak een misvatting bij mensen. We veronderstellen dat een sociaal dier zoals een hond met iedereen wil spelen en iedereen leuk vindt. Dit is echter een vreemde gedachte. Zelfs de meest extraverte persoon heeft niet met iedereen een vriendschap. Ze maken niet met elke persoon in de supermarkt een praatje. En zelfs de meest extraverte persoon zou het niet prettig vinden om gedwongen te worden in een te kleine ruimte met vreemden, waar ze verplicht gezellig mee moeten doen.

Niet alle honden willen spelen

Niet elke hond heeft de behoefte om uitbundig te spelen. Hoewel jonge puppy’s vaak graag spelen, neemt de spelbehoefte af naarmate een hond volwassen wordt. Dit betekent niet dat een hond absoluut niet meer wil spelen, maar eerder dat hij selectiever wordt in het kiezen van speelmaatjes. Veel volwassen honden hebben slechts een paar honden waarmee ze nog spelen, terwijl de rest niet langer als speelkameraadje wordt beschouwd. Dit gedrag is volkomen normaal voor honden. Als je dit vergelijkt met een situatie op een hondenlosloopveldje, zie je mogelijk dat je eigenlijk van je hond verwacht om met onbekende honden te spelen, zelfs als hij daar geen interesse meer in heeft. Dit verklaart waarom een hondenlosloopveldje niet automatisch een aangename plek is voor elke hond.

Losloopveld als socialisatie

Vaak gaan mensen met hun pup naar dit soort veldjes om de pup te socialiseren, echter werkt heeft dit juist het tegengestelde effect. Deze plekken zijn namelijk veel te druk en te overweldigend voor jouw pup. Ook kan het zo zijn dat andere honden niet goed sociaal zijn ontwikkeld en onbeleefd met jouw pup omgaan. Interactie met soortgenoten op een hondenveldje kan angst, stress en zelfs trauma bij je pup veroorzaken en dat is natuurlijk wat je absoluut wilt voorkomen! Lees hier over de socialisatie van je hond.

Verkeerd begrijpen van de hond

Helaas komt het nog vaak voor dat honden verkeerd begrepen worden door de mens. In de meeste gevallen staan honden helemaal niet te popelen om met onbekenden op een veldje geplaatst te worden. Als je nauwlettend observeert, vertonen veel honden op deze veldjes verschillende stresssignalen, zoals hijgen, schudden, verstijven, achter elkaar aanjagen, op elkaar rijden, enzovoort. Hoewel veel mensen deze signalen interpreteren als speels gedrag, zijn ze in werkelijkheid een uiting van stress.

Doordat (subtiele) signalen gemist worden, gaat het helaas ook vaak fout op dit soort plekken. Het is van essentieel belang om een dieper begrip van je hond te ontwikkelen. Wat zijn de behoeften van mijn? Breng ik hem wel vreugde met de huidige invulling van mijn wandelingen? Is zijn gedrag werkelijk speels, of is het eerder een uiting van stress? Wat laat mijn hond zien? Wat zie ik voor gedrag bij de andere honden? Om je hond echt te begrijpen, is het cruciaal om zijn lichaamstaal nauwkeurig te leren interpreteren. Lees hier mijn blog over stress signalen en probeer deze signalen te herkennen bij jouw hond.

Wanneer wel gebruik maken van deze plekken?

Tuurlijk begrijp ik dat dit soort plekken een goede uitkomst is voor honden die bijvoorbeeld niet los kunnen lopen. Je kan ook wel gebruik maken van de veldjes, maar het is dan wel zeer belangrijk om jou hond goed te lezen en te begrijpen. Daarnaast is het van belang om deze plekken te vermijden wanneer het erg druk is. Dit levert namelijk alleen maar stress op voor je hond.

Groetjes,

Eva 🐾

Wil jij meer leren over hondengedrag en wil jij je hond beter leren begrijpen of heb je hulp nodig bij het gedrag van je hond? Ik kan je hierbij helpen!

Hee, ik ben Eva

Ik help baasjes om het welzijn van hun geliefde viervoeter te verbeteren. Van gedrag, gezondheid, voeding tot training en coaching. Het begrijpen van je hond is essentieel en ik kan helpen om jouw band tussen jou en je hond te verbeteren. Lees hier meer Over mij!

 

Ontvang een gratis E-Book: Tips en trics om het leven van je hond nog leuker te maken
meer blogs