De “perfecte” recall. Met deze stappen leer je je hond loslopen!

Het Cruciale Belang van een Betrouwbare ‘Recall’ bij Honden

Het terugroepen van je hond, ook wel bekend als ‘recall’, is wellicht de belangrijkste oefening die je kunt trainen als je je hond los wilt laten lopen. Het is ontstellend om te zien hoeveel eigenaren hun honden gewoon los laten lopen zonder dat ze hebben geleerd om terug te komen. Deze honden kunnen bijvoorbeeld zomaar op andere honden afstormen en anderen lastig vallen. Helaas gaat het vaak fout tussen honden en dit kan juist zo goed voorkomen worden. Honden trainen/opvoeden is vaak niet zwart op wit, maar over een correcte recall, ben ik toch echt wel streng. Als je je hond los wilt laten lopen, dan moet hij gewoon een betrouwbare recall hebben. Punt. Is dat niet het geval? Dan hoort hij aan de lijn. Andere mensen (met of zonder hond) mogen geen last hebben van onze honden.. Tuurlijk is het geen robot en is het logisch dat je hond niet altijd 100% luistert. Maar als hondeneigenaar neem je verantwoordelijkheid wanneer je weet dat je hond vaak niet luistert. Wanneer jij niet kunt garanderen dat jij je hond terug kunt roepen, dan hoort hij niet los te lopen.

Nu, over naar de training. Hoe leer je jouw hond om bij je terug te komen, zelfs als er afleidingen zijn? In dit artikel neem ik je stap voor stap mee.

Stap 1: Kies de Juiste Beloning en Commando

  • Ontdek welke beloning jouw hond helemaal geweldig vindt en kies een recall-woord dat je consequent gebruikt. Begin met oefenen in huis, waar je hond wordt beloond telkens wanneer hij naar je toe komt.

Stap 2: Timing is Cruciaal

  • Roep je hond alleen als je zeker weet dat hij je hoort en zal reageren. Dit vergroot de kans op succes en versterkt de kracht van de recall.

Stap 3: Oefen in de Tuin

  • Ga naar de tuin waar meer afleidingen zijn dan binnen. Roep je hond bij je en beloon hem rijkelijk.

Stap 4: Train met een Lijn

  • Wandel met je hond aan een 10 meter lijn in een prikkelarme omgeving. Let op je timing en roep je hond op de juiste momenten bij je terug.

Stap 5: Verhoog de Moeilijkheidsgraad Stap voor Stap

  • Zoek gebieden op met iets meer afleiding, maar ga niet te snel naar een te uitdagende omgeving. Trainen gaat van makkelijk naar moeilijk in babystapjes.

Stap 6: Introduceer een Sleeplijn

  • Gebruik een sleeplijn en laat deze over de grond slepen terwijl je hond los loopt. Dit geeft je nog steeds controle terwijl je hond meer vrijheid heeft. Dit kan je ook blijven gebruiken buiten trainingsmomenten. Zelf gebruik ik de sleeplijn altijd bij honden van klanten, die niet altijd even goed luisteren. Ook bij mijn eigen hond, Diango, die in sommige gebieden hevige jachtdrift heeft, gebruik ik de sleeplijn met regelmaat.

Stap 7: Stap voor Stap Verhogen van Moeilijkheidsgraad

  • Zoek gebieden op met steeds meer afleiding terwijl je de sleeplijn blijft gebruiken. Neem de tijd en forceer geen snelle vooruitgang.

Stap 8: Vier Successen

  • Als je alle stappen hebt doorlopen en er geen problematisch gedrag met je hond speelt, zou hij de recall perfect moeten beheersen. Goed gedaan!

Onthoud dat een hond een levend wezen is en dat hij wel eens een mindere dag kan hebben. Leg de lat dan gewoon wat lager en wees geduldig. Met tijd, inzet en liefde zal jouw hond een betrouwbare recall ontwikkelen, wat zorgt voor meer vrijheid en plezier voor jullie beiden tijdens wandelingen en avonturen buiten.

Heb je hulp nodig bij het gedrag van je hond? Wil je meer leren over socialisatie, opvoeding en gedrag? Ik kan je daarbij helpen! Op de pagina “Gedragtrajecten” vindt je alle informatie. Lees hier over mijn werkwijze en neem vrijblijvend contact op!

Groetjes,

Eva 

| Dogs by Eva |

Www.dogsbyeva.nl

06-37407604

Hee, ik ben Eva

Ik help baasjes om het welzijn van hun geliefde viervoeter te verbeteren. Van gedrag, gezondheid, voeding tot training en coaching. Het begrijpen van je hond is essentieel en ik kan helpen om jouw band tussen jou en je hond te verbeteren. Lees hier meer Over mij!

 

Ontvang een gratis E-Book: Tips en trics om het leven van je hond nog leuker te maken
meer blogs